x

Nazilli kalifiye eleman bulamıyor

Nazilli’de birçok işletme kalifiye eleman bulmakta sıkıntı yaşıyor. İşverenler, nitelikli iş gücüne sahip eleman bulamıyor.

Ömer Harmankaya
Ömer Harmankaya Tüm Haberleri
+7
Haber albümü için resme tıklayın

Türkiye’de son yıllarda yaşanan kalifiyeli eleman sıkıntısı Aydın’ın Nazilli ilçesinde de baş gösteriyor. İŞKUR’da çeşitli meslek gruplarından 213 iş ilanının bulunduğu ilçede işletme sahipleri nitelikli işgücüne sahip olamamaktan bir hayli dertli. İşletme sahiplerinin birçoğu, sorunun en büyük sebebinin eğitim sistemi olduğunu belirtti.

İNSANLARIN ÇOĞU RAHAT İŞ İSTİYOR
Vatandaşların genel çoğunluğunun rahat bir iş istediğini savunan Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Kırlıoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi: “Nazilli’de kalifiyeli eleman bulmakta zorlanıyoruz. Bir iş için kalifiyesiz eleman alınıyor, o elemanın iş öğrenmesi amaçlanıyor. O eleman 3 ay sonra 5 ay sonra işi bırakıyor. İşverenler, eleman yetiştiremiyor. İnsanların çoğu rahat iş istiyor. En büyük problemimiz bu.”

AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR
Sorunun eğitim sisteminden kaynaklandığını ifade eden Başkan Kırlıoğlu, “Günümüzde neredeyse herkes üniversite okuyor. Okuyanların çoğu da okul zamanında da herhangi bir işte çalışmıyor. 22-23 yaşında üniversiteden mezun olan bir genç, rahat bir iş arıyor. Kendi alanı dışında bir işte çalıştığında da o işe tutunamıyor. O işi öğrenemeden ayrılıyor. Ağaç yaşken eğilir. 10-12 yaşında bir çocuğa iş öğretmekle 20-25 yaşında birisine iş öğretmek arasında dağlar kadar fark var. Üniversiteden mezun olan birine iş öğretmek gerçekten de zor” dedi

UZUN YILLARDIR VAR OLAN BİR SORUN
Yaşanan eleman sıkıntısının uzun yıllardır var olduğunu kaydeden Nazilli Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nuri Önel ise şunları kaydetti:
“Bu konu yeni değil, uzun yıllardır var olan bir sorun. Aydın OSB’lerde de burada da aynı sorun var. Fabrikalarımız kalifiye eleman bulamıyor. Nazilli’de kalifiye beyaz yakalı eleman yok denecek kadar az. Ara kademede de aynı sıkıntı yaşanıyor yani teknik eleman sıkıntısı da yaşanıyor. Bu sıkıntı Türkiye’nin her yerinde var. Ben bugün işletmeme kaynakçı eleman arayacak olsam bulamayacağım.”

16 Eki 2023 - 13:02 - Ekonomi

Muhabir  Ömer Harmankaya