Aydın’da kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte kırsal kesimlerde nar ekşisi telaşı başladı. Hasat edilen ekşi narların suyu sıkıldıktan sonra kalaylı kazanlarda kaynatılarak yapılan nar ekşisi yiyene sağlık verirken üreticilerin de ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Meşakkatli bir işlem olmasına rağmen nar ekşisinin iyi paraya satıldığı belirtildi.
Çay dışında her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği Aydın’da bu yıl başta üzüm olmak üzere tüm sebze ve meyvelerde verimin çok düşük olduğunu belirten çiftçiler nar ekşisi üretimi için erken davrandı. Normal şartlarda Kasım ayının ilk haftalarında başlayan nar ekşisi işlerine bu yıl 2 hafta erken başladı.
ESKİLERİN DEĞERİ
Gençler tarafından eski sistem diye tabir edilen beslenme modellerinin kıymetinin pandemiden sonra anlaşıldığını belirten Perihan Sevimoğlu, beslenmede doğallığın öneminin her geçen gün daha iyi anlaşıldığını söyledi.
İnsanların doğallıktan vazgeçtikçe sağlığını kaybettiğini ve ambalajlar içinde tüketime sunulan fabrikasyon gıdaların tüketimine paralel artan kanser vakalarından sonra eski usul beslenmenin kıymetinin yeniden anlaşıldığını belirten Perihan Sevimoğlu, “Bizler atalarımızdan gördüğümüz şekilde nar ekşimizi, pekmezimizi hazırlarız. Bu yıl meyveler kıt. Narımızı hemen hasat edip suyunu sıkarak nar ekşimizi hazırladık. Lezzetinin yanında her derde davadır. Pek çok kişi parası için yapıyor ama ben şifa için yapıyorum” dedi.
EKŞİ NAR KIYMETE BİNDİ
Kısa süre öncesine kadar pek çok üreticinin ekonomik değeri olmadığı için tarlasından söktüğü ya da ürününü toplamadığı ekşi narlar özellikle pandemiden sonra yeniden kıymete bindi. Özellikle kışın grip ve enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudu koruduğu belirtilen nar ekşisi ağız ağrısının tedavisinde de ilaç olarak kullanılıyor.