Tarım Cenneti olarak nitelendirilen Aydın’da; incirinden kestanesine zeytininden pamuğuna birçok ürün yetişiyor. Şehirde üretilen tarım ürünlerinden pek çoğu başta Avrupa olmak üzere, dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. Daha öncesinde gerek Türk Marka Patent Kurumu’ndan gerekse de Avrupa Birliği’nden coğrafi İşaret Tescil Belgesi alan Aydın ürünlerine bir yenisi daha eklenmek üzere. 2020 yılında Avrupa Birliği’nden Aydın Kestanesi için Coğrafi İşaret Tescili alan Ticaret Borsası, Memecik Zeytinyağı için de düğmeye basmıştı. Yapılan çalışmalar sonucu Aydın Memecik Zeytinyağı, Avrupa Birliği’nde askıya çıkarıldı.
SIRADA ZEYTİN VAR
Konuyla ilgili açıklamalarda bulun Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, Memecik zeytinyağından sonra Memecik Zeytini için de çalışmaların hızlanacağını belirterek şunları söyledi:
“Aydın Memecik Zeytinyağı, Avrupa Birliği’nde coğrafi işaret belgesi alımında ilana çıktı. 3 aylık bir süreç var bunun sonucunda da tescillenecek. Ürünün tescil belgesini almaya ramak kaldı. Avrupa Birliği İşaret Tescil Belgesi için iki ürünümüz vardı. Birisini almaya ramak kaldı. Bunun haricinde Aydın Memecik Zeytini de Avrupa Birliği’nde bekleyen bir ürünümüz. Zeytinyağının tescilini aldıktan sonra tahminimce önümüzdeki yılın ilk 6 ayı içerisinde Aydın Memecik Zeytin’in de tescilini Avrupa Birliği’nden almayı hedefliyoruz.”
ENGİNAR VE KARPUZ İÇİN DÜĞMEYE BASILACAK
Başka ürünler için Avrupa Birliği’nden Coğrafi İşaret Belgesi alma çalışmalarının devam edeceğini de aktaran Başkan Fevzi Çondur, “Türk Marka Patent Kurumu’nda şu anda hazırlık aşamasında olan ve tescil beklediğimiz Aydın Enginarı var, bu ürünü ‘Aydın Gölhisar Enginarı’ ismiyle almak istiyoruz. Bu ürün için başvuru yaptık. Bundan da sonuç aldıktan sonra, cin cin karpuzu için de müracaat etmeyi planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
İLK 4 ÜRÜNDEN 2’Sİ BİZDE
Coğrafi İşaret Belgesi alınmasının tanıtımda büyük rol oynadığını söyleyen Başkan Çondur, Avrupa Birliği’nde tescil belgesi alan ilk 4 ürününün Aydın’a ait olduğunu hatırlattı. Çondur, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Aydın Ticaret Borsası olarak; Türk Marka Patent Kurumu’ndan Aydın Kestanesi, Aydın Memecik Zeytinyağı, Aydın Çam Fıstığı, Aydın Yamalak Sarısı Zeytini ve Aydın Memecik Zeytin ürünlerinin coğrafi işaret tescilini almıştık. Türk Marka Patent Kurumu’ndan tescil aldığımız ürünlerden Avrupa’da rekabette olanları Avrupa’ya tescil ettirmeye çalışıyoruz. Avrupa Birliği’nde ilk tescilli 4 üründen 2’si Aydın’a aitti. Aydın Kestanesi ve Aydın İnciri bizim ürünümüz. Diğer iki ürün ise Malatya Kayısısı ve Gaziantep Baklavası idi. Şu anda Avrupa Birliği’nde 14 tescilli ürün var. Avrupa Birliği tescil konusunda yolun başındayız. Bu sayıyı ülkemiz adına arttırmak istiyoruz.”