Türkiye’de son yıllarda artan enflasyon çiftçilerin de belini büktü. Tarımda her geçen gün artan girdi maliyetleri, çiftçilerin kar marjını yerle bir etti. Ortaya çıkan acı tabloda, çiftçiler bazı ürünlerde zarar etmeye başladı. Gün geçtikçe dibe vuran çiftçiler çareyi tarım topraklarını terk etmekte buldu. Bunun yanına şehirleşmenin de eklenmesiyle tarım alanlarında ciddi bir azalma yaşandı. Ortaya çıkan acı tablodan tarım cenneti olarak nitelendirilen Aydın da nasibini aldı.
AZALMA VAR
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Aydın Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, çiftçilerin toprakları terk etmesinin birden çok nedeni olduğunu belirterek şunları söyledi: “Aydın’da son yıllarda tarım alanları azaldı. Bunun birden fazla sebebi var. Girdi maliyetlerinin artmasıyla birlikte çiftçilerin toprağı terk etmesi, tarım alanlarının imara açılması, sanayileşmenin artması... Aydın bilindiği üzere çok verimli topraklara sahip. Bu şehir tam olarak tarım kenti olarak kalmalı. Aydın göç alan bir şehir, buna bağlı olarak da her geçen gün büyüyor. Son yıllarda özellikle sahil kesimlerine bir göç dalgası oldu. Bu bölgelerde tarım alanlarının azaldığı görülüyor.”
TELAFİSİ YOK
Tarım alanlarının imara açılmaması gerektiğini vurgulayan Başkan Kendirlioğlu, “Bu konuda yapılması gereken şey şudur: tarımsal anlamda verimi az olan topraklar imara açılmalı. Menderes ovası örneği var. Bu ova koruma altında ve burada imar izni almak çok zor. Diğer yerlerinde bu şekilde olmasını temenni ediyorum. Tarım arazilerinin yok olmasının telafisi yok. Bunun farkına varmalıyız, geri dönüşü olmayacak bir durum. Pandemiyi hatırlarsanız, insanlar sokağa çıkma yasağında ilk almak istedikleri şeyler gıda ürünleri oldu. Topraklarımızı gözümüz gibi korumamız gerekiyor. Her şey olmayabilir ama tarımsız gıdasız olmaz.” şeklinde konuştu.