x

ÇOCUKLAR DEĞİL ANNE BABALAR OYNADI

Efeler Belediyesi öncülüğünde açılan ve topaçtan, tel arabasına kadar birçok eski oyuncağın sergilendiği ’Oyuncakçı Dede’ sergisi çocuklardan çok anne babalarının ilgisini çekti. Geçmişlerine dönen  ebeveynler oyuncaklarla oynamadan edemedi.

İhlas Haber Ajansı
İhlas Haber Ajansı Tüm Haberleri
+7
Haber albümü için resme tıklayın

Efeler Belediyesi öncülüğünde ’Oyuncakçı Dede’ olarak bilinen Erkan Atalı’nın ’Geçmişten Günümüze Zeka ve Beceri Oyuncakları’ isimli oyuncak sergisi açıldı.

Serginin açılışını Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay ve minik öğrenciler yaparken, topaçtan tel arabasına, bez bebekten akıl beceri oyuncaklarına kadar birçok oyuncağın yer aldığı sergide oyuncaklarla bu kez büyükler oynadı, küçükler izledi.

Açılış sonrası sergide yer alan oyuncakları inceleyen Başkan Atay ve misafirler, oyuncaklar ile adeta geçmişte yolculuk yaptı.

Teknik Öğretmen Erkan Atalı’nın yaptığı yıllar öncesine ait eski oyuncaklardan oluşan sergide 116 farklı çeşit oyuncak sergileniyor.

Sergide çocuklar da eski oyuncakları dikkatle inceleyerek nasıl oynandığını çözmeye çalışırken renkli görüntüler ortaya çıktı. Açılış öncesinde kısa bir konuşma yapan Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, “Buradaki materyallerin bir kısmı Antik Çağ’da oyuncaklarla ilgili olan objeler. Bunların çocuklarla buluşmasını sağlıyoruz. Eskiden bugünkü gibi modern oyuncaklarımız yoktu. Telden arabalar yapıyorduk hep. Burada onları da görme olanağı buluyoruz. Ben Oyuncakçı Dede Erkan Atalı’ya çok teşekkür ediyorum” dedi.

 “ESKİ OYUNCAKLARI GÜNÜMÜZE TAŞIDIM

Eskiden oynanan oyuncakları atık malzemelerden geri dönüşüm yaparak günümüze taşıdığını ifade eden Oyuncakçı Dede lakaplı Erkan Atalı, “Meslek Lisesi’nde öğretmenlik yaparken ilkokul, ortaokul ve üniversite öğrencilerinin ödevlerini yapıyordum. O zamanlar ‘ödevci dede’ diyorlardı. Sonradan mahallenin çocukları ile beraber okullarda çalışmalara başladık. Anaokulu çocuklarının koyduğu bir isim bu ‘Oyuncakçı dede.’ Yıllardır bu işin içindeyim ama 2011 yılından bu yana daha profesyonel olarak çalışmaya başladım. Şu anda Aydın ili ve çevrede 500’ün üzerinde sergi açtım. 8 ayrı ilde de kalıcı sergim var.  Buradaki oyuncakların hepsi atık malzemelerden yapıldı. Serde yörüklük olunca çevreden ister istemez etkilendik. İlk oyuncak işine başladığımda 80 çeşit oyuncak vardı. Şimdi 116 çeşide yükseldi. Her gören ‘şöyle de bir oyuncak vardı’ diyerek tarif ediyor ve onu yapıyoruz. Türkiye’de ilk 1930’lu yıllarda oyuncak fabrikası kurulmuş, ondan önce hiç oyuncak yoktu.  O dönemler çocuklar kendi oyuncaklarını yapmaya başladı. Böyle olunca ben de çalışmaları bu duruma getirdim. Eskiden oynanan oyuncakları günümüze taşıdık ve çok da olumlu tepki aldım. Yani sergilerimize nine ve dede torunuyla geliyor. Nine, dede oynamaya devam ediyor, torun sıkılıyor” dedi.“

 Çocuklarla birlikte sergiyi gezen ve oyuncakları inceleyen Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, Oyuncakçı Dede lakaplı Erkan Atalı’ya teşekkür plaketi takdim etti.

20 Kas 2023 - 21:29 - Gündem

Muhabir  İhlas Haber Ajansı