Havaların iyiden iyiye soğumasıyla birlikte kendini iyice hissettiren kış, bir yandan da yağışlı yüzünü göstermeye başladı. Son günlerde etkili olan yağışların, meteoroloji verilerine göre bu hafta içinde de etkili olması bekleniyor. Çiftçinin olmazsa olmazlarından yağmurlar, maalesef ki üzücü olaylara da sebebiyet verebiliyor. Metrekeraye düşen yağış miktarının beklenenden çok ve yoğun şekilde olması sel benzeri afetleri de beraberinde getiriyor. Tarım alanlarının ihtiyacı olan can suyunu son günlerde etkili olan yağışlarla ne kadar karşıladığını, barajlara yansımalarını ve hasat dönemindeki kestanenin, zeytinin bu yağışlara ihtiyacı olup olmadığını Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Alnıak’a sorduk.
BARAJLARA KAR SUYU LAZIM
Geçtiğimiz yıllara göre bahar yağmurlarından sonra Temmuz-Ağustos aylarında güzel yağışlar olduğunu söyleyen Başkan Alnıak, iki aylık aradan sonra yeniden başlayan yağışların, gıdanın olması, yetişmesi ve verimli olması için şart olduğunu belirtti. Alnıak, yağışlarla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Yağmurlarımız şu an 21 kasım itibariyle son 1 hafta 10 gün kadar ki yağışlarımız çok faydalı oldu. Barajlara katkısı için konuşmak için henüz erken ama biliyorsunuz ki barajlar daha çok kar suyuyla besleniyor. Kar yağışları Nazillimizde henüz başlamadı, bazı bölgelerde özellikle yüksek kesimlerde başladığını duyuyoruz. Evet, yağışlar çiftçinin yüzünü güldürüyor. Meteorolojinin paylaştığı verilere göre önümüzdeki günlerde (Çarşamba-Perşembe) yine yağışlarımız olacak. Yağışlar yüz güldürüyor dedik ama herkesin yüzünü güldürmesi lazım. Yeter ki Allah afet vermesin. Geçen hafta Söke’de meydana gelen sel felaketi gerçekten vicdanlarımızı sızlattı. Ölenlere Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar, şifalar diliyorum.”
YAĞIŞ KESTANECİLERE YARADI
Bu yağışların kestaneciler için iyi olduğunu söyleyen Alnıak, sebebini de şöyle açıkladı: “Biliyorsunuz, kestane kozalaktan ayrılması için suya ihtiyaç duyuyor. Böylece çiftçilerimiz dökme suyla değil, yağmur sularıyla kozalaklarından ayırmış oldular kestaneyi. Şöyle ki; ağaçtan döktükten sonra, dışındaki dikenli kozalaktan ayırmak için dışındaki o koruyucu tabakanın çürümesi lazım. Çürütmek için de neme ihtiyaç duyuluyor yani sulamaya. Bazı bölgelerde kırma yapıyorlar ama dış tabakayı bizim burada yumuşatmak lazım, kestaneye ulaşmak için. Yağışlar da tam bu zamana denk gelince çiftçinin işi kolaylaştı. Şimdi ürünü patosa verince hemen daha çabuk ayrılıyor.”
Hasattan sonra incirciler için de yağmurların iyi olduğunu ifade eden Alnıak, incir ağaçlarının hasat yorgunu olduğunu, dinlenmeye geçtiğini belirterek, yağan yağmurun ağaçları rahatlattığını söyledi.
Zeytin ağaçları için de durumun aynı olduğunu vurgulayan Alnıak, yağmurlardan sonra hem zeytinlerin dirildiğini hem de ağaçların kendine geldiğini belirterek, konuyu rekolteye getirdi.
ZEYTİNİN ‘AZ YILI’
Başkan Alnıak, rekolte ile ilgili olarak da şu bilgileri paylaştı: “Kestanede rekolte bayağı düşük bu yıl.. Geçtiğimiz yılla kıyasladığımızda yüzde 40-45 kayıp var ama yeni ürün kaliteli, danesi güzel ve irice… Yani kayıp derken bir ağaç geçen yıl 100 kilo verdiyse, bu yıl 50-55 kilo verdi. Fiyatlar da iyi ve çiftçinin yüzü bu anlamda güldü diyebilirim; incirden, zeytinden ve kestaneden…
Zeytin zaten biliyorsunuz ki bir yıl olur bir yıl olmaz. Yok yılı değil ama az yılı diyelim. Zeytinde bu yıl rekolte çok düşük, yani geçen yıla bakarsak şu anda yüzde 70 noksan.”
TARIM FUARI
Tarım Fuarı için de çalışmaların Kaymakamlık ve Sümerbank tarafından yürütüldüğünü, Ziraat Odası olarak gereken desteği verdiklerini dile getiren Başkan Alnıak, fuara büyük firmaların geleceği yönünde haberler aldıklarını belirtti. Alnıak, “Çiftçilere sunacakları yeni teknolojik alet ve makinelerini göstermek isteyen tüm makine üreticilerini, ithalatçıları fuarımızda görmek isteriz. Aynı şekilde halkımızın da bu fuara katılımlarını özellikle bekliyoruz.” şeklinde konuştu.