“Puflu incir için TMO devreye girmeli”

Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, incirde aşırı sıcaklar nedeniyle görülen puf sorununun çözümü için Tarım Mahsulleri Ofisi'nin devreye girmesini istedi.

Mustafa Çelik
Mustafa Çelik Tüm Haberleri
“Puflu incir için TMO devreye girmeli”
“Puflu incir için TMO devreye girmeli”
Haber albümü için resme tıklayın

Aydın’da geçtiğimiz temmuz ayında etkili olan aşırı sıcaklar, inciri vurdu. 46 dereceyi bulan hava sıcaklıkları rakımı 500 metreye kadar olan bölgelerde inciri kavurdu. İncilerde “puf” diye tabir edilen yanıklar oluştu. Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, çöpe giden puf incirler için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin devreye girmesini talep etti.
“TMO ALIP İMHA ETMELİ”
Bu sezon üreticiden başlayıp, ihracatçıya kadar uzanan zincirin en büyük sorunun “puf” olduğunu belirten Necdet İzgü, “Hava koşullarından dolayı kaynaklanan bir durum. İncir nemli bir ürün. Sıcak havayla birlikte içinde duman olur. Bazen siyah, bazen de yeşil olarak görülür. Dışından belli olanlar da var olmayanlar da. Belli olmayanları ihracatçılar kendi yöntemleriyle seçiyorlar. Bu sene pufun çok olması nedeniyle sıkıntı var. TMO devreye girer üreticinin elinden alıp imha etmesi gerekiyor” dedi. İzgü, bu girişimin kaliteyi artırmak adına büyük bir adım olacağını kaydetti.
“AŞIRI SICAKLAR REKOLTEYİ DÜŞÜREBİLİR”
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların rekolteyi de olumsuz etkileyeceğini ifade eden Başkan İzgü, “Bazı yıllarda bu sorunlarımız oluyordu ama bu kadar fazla değil. Yakıcı sıcaklardan dolayı ağaçların yaprakları kavrulunca meyve beslenemedi. Böyle olunca bu olaylar daha da çok görüldü” ifadelerini kullandı.

22 Ağu 2021 - 13:00 Aydin/ Nazilli- Ekonomi

Mahreç  Mustafa Çelik